Voor veel mensen staat de hulst bekend als een echte winterplant. Vaak doet de hulst bijvoorbeeld aan de kerstperiode denken, omdat veel huizen dan onder meer met hulstbladeren en bessen van de hulst versierd zijn. Dit is niet uit de lucht komen vallen. De hulst is in de winter namelijk misschien wel op zijn allermooist. Zelfs onder de wintergroene haagplanten zijn er maar weinig soorten die er in de wintermaanden mooier uitzien dan het glanzende bladerdek van de hulst. En omdat juist in de winter de bessen met hun opvallende kleur voor wat extra versiering in de tuin zorgen, is de hulst in die maanden het stralende middelpunt van jouw tuin. Kou krijgt de sterke hulst echt niet klein.

Een haag van hulst

De kenmerkende stekelige bladeren maken een hulsthaag volkomen ondoordringbaar. Hulst houdt ongewenste bezoekers op afstand en is daarmee een uitstekende natuurlijke vorm van inbraakpreventie. En als je op het platteland bent gaan wonen houdt je hulsthaag de koeien van de buren netjes op een afstand. Een hulsthaag is dankzij zijn sierlijk gevormde getande bladeren het hele jaar mooi om naar te kijken. In de winter komen daar rode bessen bij, die bovendien zeer geliefd zijn bij vogels. Voedsel is schaars in de winter, dus de vogels kunnen je hulp wel gebruiken. Rond kersttijd kun je wat haagtakjes met bessen afknippen voor in een kerststukje. Er blijft dan waarschijnlijk nog genoeg over voor de vogels.

Een van de grootste voordelen aan een hulsthaag is de compacte groeiwijze van de plant. Een haag van hulst wordt dus behoorlijk dicht. De bladeren en de takken staan heel dicht op elkaar. Door de langzame groei van de hulst duurt het even voordat de planten hoog genoeg zijn om als privacyhaag gebruikt te kunnen worden. Maar als het zover is, beschermt jouw hulsthaag gegarandeerd tegen inkijk van nieuwsgierige buren of kijkgrage voorbijgangers. Ook voor de inbraakwering is het prettig als een hulsthaag zo dicht wordt. Er komt namelijk geen enkele inbreker door de bladeren van de hulst heen. En als hij het probeert, zorgen de stekelige randen van de hulstbladeren er wel voor dat hij van gedachten zal veranderen.

Similar Posts